Laboratorie og skiftestue

Kursinformasjon

Praktisk Lab-kurs (jmf UDIRs opplæringsmål) som forbereder og kvalifiserer til å jobbe i laboratorie og skiftestue. Forbereder til tverrfaglig eksamen (privatist) på vg3 ...

Type

Pris

Varighet

Kommentar

Type

Klasserom på campus

Pris

kr. 19 900,-

Varighet

6 Dag(er)

Kommentar

To helgesamlinger + forberedelser

Kurssted og tid

Påmelding fortsatt mulig

Laboratorie- og skiftestuekurset (Labkurs) inneholder praktisk arbeid i laboratoriet og skiftestue. K2 er deltaker av NOKLUS kvalitetssikringsprogram og prosedyrer i laboratorie benyttes herfra. Tilgang til NOKLUS blir gitt og prosedyrene må tas i forkant av kurskvelder. Våre laboratorier og skiftestuer er moderne utstyrt og godt tilrettelagt for praktisk opplæring.

Tema på samlingene

Laboratorie

 • Venøs og kapillær blodprøvetaking
 • Ulike blodanalyser eks, Hb, CRP, Glucose, HbA1c m.fl
 • Ulike urin og avføringsanalyser
 • Sentrifugering og forberedelse til ulike eksterne analyser
 • Dokumentasjon

Skiftestue

 • Ulike injeksjonsteknikker
 • Vitale parameter (BT, O2-måling, Puls m.fl)
 • EKG
 • Øre-øyeskylling
 • Sårstell – sårprøve
 • Ulik oppdekking (eks: til småkirurgi m.fl)
 • Forberedelse til sending
 • Dokumentasjon

Dette passer for deg som

 • trenger oppfriskning eller å bli tryggere i laboratorie- og skiftestuearbeid
 • skal opp til tverrfaglig eksamen på vg3 helsesekretær

Gjennomføring

De fysiske samlingene er fordelt på to helgesamlinger ved en av våre campuser.  Påmeldingsdatoen viser datoen for første samling. ør første samling gjennomgår du alle prosedyrer i K2s læringsportal. Denne får du tilgang til ved påmelding. 

Vårsemester: helgesamlinger fredag - søndag i ukene 12 + 16
Høstsemester: helgesamlinger fredag - søndag i ukene 38 + 43

Forberedelse til helgesamlinger (Labkurs)
Kurset er basert på og i henhold til prosedyrer fra Noklus. Disse prosedyrene må man som deltaker sette seg inn i før kursstart.

Samlingene vil inneholde viktige element fra yrkesutøvelsen på vg3 som gjør deg godt forberedt til tverrfaglig eksamen. Kurset arrangeres to ganger i året, høst og vår, med undervisning fredag til søndag.

Digital læringsportal 

I tillegg til undervisningen får du tilgang til K2s digitale læringsportal. 

Gratis veiledning

Vi vet at det kan være vanskelig å velge utdanning. Er du usikker ta gjerne kontakt med oss for gratis veiledning. Vi har veiledere med mange års erfaring som står klare til å hjelpe deg! Ønsker du mer informasjon om kurset velg "Send meg info"-knappen under. Vil du chatte med oss, klikk på ikonet nederst i høyre hjørne. For all kontakt info se her

Kursbevis

Du mottar kursbevis dersom du har gjennomført kurset. 

Eksamen

Dersom du skal bli autorisert Helsesekretær forbereder labkurset deg til tverrfaglig privatisteksamen på vg3 helsesekretær. Tverrfaglig eksamen arrangeres 2 ganger pr år og oppmeldingsfristene er normalt 15. september og 1.februar. Plattform for oppmelding til eksamen kan variere fra fylke til fylke. Se fylkesoversikt her. Husk at betaling av eksamensavgiften skjer ved oppmelding. 

Hva må til for å få autorisasjon?

Helsesekretærfaget er et autorisasjonsfag og du tar både teori og praksis hos oss.

For å kunne søke autorisasjon som helsesekretær må du ha vitnemål. Vitnemålet må inneholde alle programfag fra vg1, vg2 og vg3, samt yrkesfaglige fellesfag som er norsk, engelsk, matematikk, naturfag, samfunnsfag og gym. Dersom man har jobbet i 5 år eller mer i 100% stilling kan man søke fritak fra de yrkesfaglige fellesfagene. Du må også på vitnemålet ha faget YFF. YFF er yrkesfaglig fordypning, dette er ikke et fag man kan ta som privatist. For å dekke kravet kan man dokumentere 526 timer arbeidserfaring/praksis i et relevant lærefag i vg3 eller ha fag fra vg3 studieforberedende for eksempel. norsk og historie.

Vitnemålet bruker du for å søke autorisasjon hos Helsedirektoratet. Da får du tittelen autorisert helsesekretær 

Lånekassestøtte

Laboratoriekurset ligger ikke under støtteordningen til lånekassen. Velger du å ta Helsesekretærutdanningen vår hvor laboratoriekurset inngår, er utdanningen er godkjent i Lånekassen. Du søker direkte via lanekassen.no.
For mer informasjon se nettsidene våre under praktisk info.

Støtteordning

Er du organisert i en fagforening, kan du i de fleste fagforeningene søke støtte til utdanning. Dersom du er organisert bør du sjekke med din fagforening om muligheter for støtte, frister og hvordan du søker.

Forkunnskaper

Krever ingen forkunnskaper, men gjerne noe erfaring fra helsesektoren.

Krav til utstyr

Som deltaker hos K2 må du ha klinikktøy (helst overdel og bukse) som kan vaskes på 80° C.

Praktisk info

Du finner mye informasjon om ofte stilte spørsmål på nettsiden vår under praktisk info.  

·