Autorisasjon
Apotektekniker, Helsesekretær og Tannhelsesekretær er en beskyttet tittel, og det er kun de som har autorisasjon som kan kalle seg det. For å få autorisasjon må du ha bestått de obligatoriske fagene på vg3 i tillegg til helse- og oppvekstfag vg1 og helseservice vg2. Normert tid for dette er 3 1,5 år (3 semestre) på deltid. Det er mulig å gjennomføre kurset på ett år (to semestre). Dette er avhengig av din bakgrunn og tidligere erfaring.
Du søker autorisasjon i Altinn. Veiledning finner du hos Helsedirektoratet.
Det er kan være ulike bakgrunner som tilfredsstiller kravet til å starte på apotektekniker, helsesekretær eller tannhelsesekretærutdanning hos K2 og hva du trenger ut fra tidligere utdanning og arbeidserfaring for å bli autorisert.
Hjelp til å vurdere min bakgrunn – hva trenger jeg?
Det er mulig å gjennomføre kurset på ett år (to semestre). Dette er avhengig av din bakgrunn og tidligere erfaring. Prisen på utdanningen reduseres dersom du har Helse og oppvekst vg1 fra tidligere. Husk å skrive det i kommentarfeltet ved påmelding.
Vi har lang erfaring i å veilede mot autorisasjon som Helsesekretær. Ønsker du hjelp med individuell plan ring, chat eller ta kontakt med oss.
Du søker autorisasjon i Altinn. Veiledning finner du hos Helsedirektoratet.
Hvordan søke AUTORISASJON
For å kunne søke autorisasjon hos Helsedirektoratet som helsesekretær, apotektekniker eller tannhelsesekretær må du ha VITNEMÅL. NB: Dersom du søker med kompetansebevis får du avslag på autorisasjonssøknaden! Ta kontakt med eksamenskontoret i fylket du bor i og be om Vitnemål for utdanningen din.
Hva trenger du før du kan søke om autorisasjon?
Hvordan søke helsedirektoratet om autorisasjon
Når du har fått utstedt vitnemålet ditt skal du søke helsedirektoratet om autorisasjon. Direkte link finner du her. Som privatist må du selv søke autorisasjon.
Under følger forskriftene som regulerer utstedelse av vitnemål for privatister. Dette kan dere ta med dere når dere ber om å få laget vitnemål etter at alle eksamener er på plass.
- Hvem skal lage vitnemålet ditt?
§ 3-42.Vitnemål i vidaregåande opplæring
Vitnemål for elevar skal skrivast ut av skolen der eleven fullfører og består opplæringa. Nytt vitnemål skal skrivast ut av den skolen som skreiv ut det opphavlege vitnemålet.
For privatistar som tidlegare har fått vitnemål som elev, skal skolen som skreiv ut det opphavlege vitnemålet, også skrive ut det nye vitnemålet til privatisten. Fylkeskommunen er ansvarleg for å skrive ut vitnemål til lærlingar som ikkje tidlegare har oppfylt krava til vitnemål.
For privatistar som ikkje tidlegare har oppfylt krava til vitnemål, er det den fylkeskommunen der privatisten sist fekk standpunktkarakter i eit fag, som skal skrive ut vitnemålet.
Viss ein privatist ikkje tidlegare har fått ein standpunktkarakter i vidaregåande opplæring, eller sist fekk standpunktkarakter i eit fag i ein skole godkjend etter friskolelova, skal den fylkeskommunen der vedkommande er busett, skrive ut vitnemålet. - Hva med fellesfagene?
§ 1-13.Fritak frå fag for privatistar og vaksne som følgjer vidaregåande opplæring spesielt organisert for dei
Reglane i § 1-10, § 1-11, § 1-12 og § 1-16 gjeld også for privatistar og for vaksne som følgjer vidaregåande opplæring spesielt organisert for dei. Fylkeskommunen gjer enkeltvedtak om godkjenning etter § 1-16.
Privatistar i yrkesfaglege utdanningsprogram som har minst 5 år allsidig yrkespraksis, eventuelt inkludert opplæring i faget, er fritekne frå kravet om fellesfag for å få vitnemål som gir yrkeskompetanse. Det same gjeld vaksne som følgjer opplæring spesielt organisert for dei, og som har minst 5 år allsidig praksis, eventuelt inkludert opplæring i faget. Føresegnene om fritak frå fellesfag for å få yrkeskompetanse gjeld ikkje krava for å få generell studiekompetanse. I dei yrkesfaga der det er knytt offentleg nasjonal eller internasjonal sertifisering til eit utferda vitnemål, kan det ikkje gjerast unntak i strid med slike sertifiseringsføresegner.
Vaksne som følgjer vidaregåande opplæring særskild organisert for dei etter kapittel 4A, er fritekne frå opplæring i faget kroppsøving. - Hva med yrkesfaglig fordypning?
Årstrinn | Ordning |
YFF vg1 | For å dekke timetallet i faget kan privatister enten: 1. dokumentere 210 timer praksis i et relevant lærefag i vg3 eller 2. ta eksamen i et antall relevante fag med nasjonale læreplaner, som samsvarer med totalt 168 årstimer i vg1 |
YFF vg2 | For å dekke timetallet i faget kan privatister enten: 1. dokumentere 316 timer praksis i et relevant lærefag i vg3 eller 2. ta eksamen i et antall relevante fag med nasjonale læreplaner som samsvarer med totalt 253 årstimer |